Clientul nostru nu este stăpânul nostru

Îmi amintesc cu câtă emoție mi-a mulțumit o doamnă că îi răspund la salut. Se întâmpla cu câțiva ani în urmă, când lucram în Guvernul României, la cabinetul unui ministru. Era femeie de serviciu și mai nimeni nu o observa prin biroul cel mare, după cum avea să-mi mărturisească.

Izabela“Mă văd doar când au scrumiera plină și îmi cer să le-o golesc. Nici un bună, nici mersi, nici la revedere. Dvs mereu ne zâmbiți și vorbiți cu noi”.

Unele dintre cele mai dragi amintiri din televiziune nu sunt autografele date pe stradă sau evitarea cozilor la medicul de familie, ci ședințele foto organizate ad-hoc în studio cu băieții de la prompter sau cu cei care îmi prindeau lavaliera.

Copiii mei știu să spuna “mulțumesc”, “bună ziua”, „scuze”, „te rog frumos” și tot ce înseamna respect și formule de politețe de când au început să vorbească.

Nu mă așteptam ca fix în domeniul educației private să mă lovesc de comportamente atât de necivilizate încât să fiu provocată să scriu despre asta.

“La școală se comportă la fel copilul dvs?” întreb când mi se reproșează de ce nu tolerez un comportament complet neadecvat într-o instituție în care se pune accent pe educația copiilor.

“Păi ce, eu aici plătesc, de ce să nu i se permită?!” mi-a raspuns părintele. (…) “Pentru mine momentan singurul avantaj este distanța între casă și locație”, avea să continue lipsa crasă de respect, omenie și apreciere pentru toate eforturile pe care le fac doamnele mele zi de zi, cu zeci de copii din clase diferite, de vârste diferite, cu teme, cerințe și așteptări diferite…

“E clar că există o nepotrivire de caracter”, mi-am zis.

Prestarea de servicii este o situatie win-win, părerea mea. Dacă ai nevoie de un serviciu și esti multumit de el, nu ești îndreptățit să dezbați/negociezi prețurile, pentru că nimeni nu știe costurile implicate mai bine decât cel care le stabilește. La piață parcă îți mai vine să te tocmești (deși eu nici acolo nu comentez, fiecare e liber să-și evalueaze munca și produsele asa cum consideră), dar în ceea ce privește educația copilului tău… Mai mult decât atât, dacă alegi să plătești un serviciu, nu înseamnă că ai doar drepturi și îl poți înjosi pe cel pe care l-ai remunerat, doar pentru că ai plătit! Remember, prestatorul de serviciu nu se cumpară, ci doar serviciul în sine! Take it or leave it, suntem mulți pe piață, sigur poți găsi ceva ce ți se potrivește!

Privirile cu scârbă, disprețul și aroganța nu au ce să caute în relația cu cel care te plătește sau cu cei pe care îi plătești! Nimeni nu ar trebui să permită sau să îți permită așa ceva!

curcubeuOricât ți-ai cunoaște valoarea și pe orice piedestal s-ar putea să fi fost pus, nu uita că a fi OM e lucrul cel mai de preț pe care și-l vor aminti ceilalți despre tine!

Iar mie îmi place să mă înconjor doar de OAMENI!

Daca ți-a placut articolul și vrei să mai citești ce postez, ai opțiunea Follow pentru blog și Share pentru Facebook.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: