Doctorul Alexis Cochino este medic primar pediatrie, specialist in alergologie si imunologie clinica, la IOMC „Prof. Dr. Alfred Rusescu” din Bucuresti. Este initiatorul proiectului Imunopedia, care isi propune instruirea medicilor din toata tara pentru a diagnostica corect si cat mai rapid copiii cu imunodeficiente si pe cei cu boli autoimune.
Am pregatit cateva intrebari simple pentru parintii preocupati de sanatatea micutilor.
Izabela Caragea Marinescu: La ce simptome retragem copilul din comunitate (cresa, gradinita, scoala)?
dr Alexis Cochino: Semne de severitate a bolii lui (febra, frisoane, stare generala alterata, respiratie dificila) sau care indica o boala cu potential epidemic (eruptii pe piele, diaree, varsaturi etc.)
I.M. Antibioticul este foarte des intilnit in retetele medicilor pentru bebelusi si copii mici. Cind este necesar acest medicament si cind ne putem lipsi de el? Mai stie organismul sa lupte daca la cea mai mica crestere de temperatura ii dam antibiotic, fara analize?
dr A.C. Antibioticele sunt necesare in caz de boli bacteriene; antivirale (medicamente care lupta cu un virus) exista doar pentru cateva infectii virale severe: SIDA, hepatica virala B/C, varicela, gripa, etc. Restul virozelor sunt eliminate de organism.
Reactiile adverse ale antibioticelor sunt numeroase; cele mai frecvente sunt legate de afectarea florei bacteriene normale (nas, gat, intestin, etc.). Ingrijorarea cea mai mare privind excesul de antibiotice este legata nu de obisnuirea organismului uman cu ele, ci de obisnuirea bacteriilor cu ele. Astfel, aparitia de tulpini bacteriene rezistente la toate antibioticele este o mare problema la nivel mondial.
I.M. Exista situatii in care nu trebuie sa intervenim cu medicatie, chiar daca analizele releva ca un copil este purtator de streptococ si/sau stafilococ?
dr A.C. Da, in cazul in care copilul nu are nici un semn de boala, iar culturile in care apare acest microb sunt periferice (exsudat nazal, faringian; culturi de pe pielea sanatoasa).
I. M. : Intarirea imunitatii- parinti, famacisti, medici, toata lumea foloseste sau recomanda produse menite sa te fereasca de boli, raceli, virusi si viroze. Exista in realitate produse pentru cresterea imunitatii?
dr A.C.: Exista produse care modifica real reactivitatea organismului fata de diversi factori externi (microbi, alergeni – polenuri, mucegaiuri, etc) sau interni. Desi unii sunt folositi de mult timp (zeci, sute, mii de ani), mecanismul lor de actiune nu este cunoscut, ceea ce inseamna ca pot produce si efecte nedorite; aceste efecte nu sunt cunoscute, deoarece se instaleaza lent (la fel ca efectele bune ale acestor produse), si de aici credinta ca ele fac „nu fac rau”. In plus, nici un produs de „stimulare a imunitatii” nu poate compensa un stil de viata dezechilibrat. Astfel, aceste produse pot fi folosite, dar diferentiat (adica nu la toti copiii) si cu atentie la posibilele efecte adverse.
I.M. Este bine sa administram produsele de pe piata „pentru imunitate” copiilor de orice virsta? Ce efecte adverse ar putea sa apara?
dr A.C. Avand in vedere ca nu se cunosc mecanismele acestor medicamente, tot ce putem spune este ca este posibil ca ele sa faca atat bine, cat si rau, fara sa stim exact cum. Exista alergii la diverse extracte vegetale, exista cazuri de boli autoimune care s-au declansat dupa astfel de tratamente (fara sa fi fost dovedita relatia cauza-efect; totusi, aceste produse sunt in general in afara controlului sever aplicat celorlalte produse medicamentoase folosite in medicina umana, ceea ce inseamna ca efectele adverse nu sunt raportate iar daca totusi sunt semnalate, nu atrag neaparat dupa sine o investigare a relatiei cauza-efect).
I.M Ce simptome are un copil imunodeprimat?
dr A.C. Infectii prea dese, prea grave, „ciudate”, cu spitalizari prelungite, cu necesar prelungit de antibiotic; boli autoimune (vitiligo, anemie hemolitica autoimuna, lupus eritematos sitemic, etc.); boli maligne (in general leucemii, limfoame).
I.M. Cine si cum diagnosticheaza corect o astfel de boala?
dr A.C. Aceste boli trebuie investigate intr-un centru cu experienta si posibilitati de investigatii in domeniul imunoogiei pediatrice.http://www.imunopedia.ro/linkuri.html
I.M. Vreuna dintre aceste boli a luat amploare in ultimii ani? Daca da, care credeti ca ar fi motivul?
dr A.C. Bolile imunologice sunt tot mai frecvent intalnite. Aceasta are legatura cu progresul stiintei, a posibilitatilor de diagnostic, a constientizarii existentei si semnelor acestor boli, si probabil si cu o crestere reala a frecventei lor, posibil in legatura cu diversi factori de mediu – poluare, alimentatie, expunere la radiatii (antene radio/TV/GSM, etc.).
(publicat in 26.01.2016 pe Elefantelul curios)
Un gând despre „Despre imunitate, cu dr Alexis Cochino”