Un nou inceput sau mergem inainte cu noi provocari.
Incepe anul scolar 2016-2017, iar dascalii se pregatesc intens pentru intalnirea sau revederea cu elevii.
Cristina Olaru este un dascal minunat, ca un „preot cu har” cum imi pace mie sa-i spun, care se ocupa de sufletul, dar mai ales de mintea piticilor de scoala primara. Dimineata are clasa ei, la Scoala Gimnaziala nr 189 „Alexandru Odobescu”, iar dupa amiaza vine cu drag la elevii inscrisi la Afterschool Elefantelul curios.
Am apelat cu incredere la recomandarile dansei, asa ca va invitam si pe dvs.
Izabela Caragea Marinescu: Cum arata o zi la scoala pentru un elev de scoala primara?
Cristina Olaru: Pentru copiii de ciclu primar, scoala cred ca inca are insemnatate. Este emotionanta, asteptata cu nerabdare. Avem 4 ore de curs, insa programul este static, cu respectarea orarului. Uneori incercam sa intercalam metode interactive, jocuri sau lucram in echipa.
I.M. Cine stabileste temele pentru acasa? Sunt impuse prin programa sau ramane la latitudinea fiecarui invatator?
C.O. Temele sunt gandite exclusiv de invatator in functie de clasa si programa. Se recomanda o tema minima si una maxima. De ex: obligatoriu ex 2 si 4 si cine vrea sa lucreze mai mult si 7 si 9. Dar de obicei, parintii ii obliga sa lucreze tot!
I.M. Va rog sa fiti sincera. Dvs le dati multe teme elevilor de la clasa?
C.O. Uneori da, insa de cele mai multe ori incerc sa le dau destul de putin, sa nu perceapa temele pentru acasa ca pe o corvoada. Insa e necesar din cand in cand, sa stiti! Totusi eu sunt de principiu ca unii elevi nici n-au nevoie de teme, daca se descurca perfect cu tot ce se face in clasa.
I.M. Elevii dvs sunt niste norocosi inseamna!
Cum credeti ca e mai bine pentru piticii intre 6-10 ani- sa lucreze individual acasa, eventual supravegheati de bona sau bunici sau sa mearga la afterschool pentru lucru cu un cadru didactic?
C.O. Ideal ar fi sa frecventeze un program de tip Afterschool, unde exista invatatori care lucreaza cu grupe restranse, adica in jur de 10 copii. Mai ales daca vorbim despre un copil care trebuie mereu impins de la spate. Daca e muncitor din fire si responsabil isi poate face singur temele, poate avea program de joaca si odihna, poate lucra suplimentar, echilibrat.
I.M. Dvs predati si la Afterschool. Cum arata o zi la Scoala dupa Scoala?
C.O. La noi la After, dupa ce sunt adusi de la scoala, copiii sunt primiti in spatiul de joaca pentru o mica pauza de relaxare. La etaj ii asteapta o masa calda, apoi unii dintre ei se odihnesc, iar altii se pregatesc de intalnirea cu noi, invatatorii. Lectiile se fac intr-o atmosfera relaxata, cu mici pauze si activitati adaptate fiecarui copil, in functie de aptitudini si dorinte. Urmeaza o ora lectura sau activitati recreative diverse.
I.M. Cu cati copii puteti lucra eficient, deodata?
C.O. La clasa avem 20-25 de copii, insa la Afterschool grupele sunt restranse- in jur de 10 copii. Sunt copii de la clase si scoli diferite, cu teme lungi si grele, asa ca este imposibil sa lucrezi cu multi copii deodata.
I.M. Cat timp poate ramane concentrat un copil atat de mic pe o activitate atat de solicitanta, cum sunt temele pentru acasa?
C.O. Elevii mici, de clasele intai si a doua, rezista in jur de jumatate de ora. Sunt distrasi de lucruri exterioare, ii fura gandurile, obosesc, mai ales daca fac lucruri care nu le plac sau sunt peste capacitatea lor. Apoi au nevoie de o mica pauza. Revenim apoi- citim, schimbam, desenam, decupam.
I.M. Asadar, apreciati importanta unui loc de odihna, dar si a unui loc de joaca in interiorul centrului in care se desfasoara activitatile Afterschool?
C.O. Neaparat! Este esential pentru copil sa se odiheasca, dar mai ales sa se joace, nu-i asa?
Insa totul depinde de program. Daca parintii i-au stabilit multe activitati extrascolare, unii dintre ei nu au timp de odihna. Ideal ar fi sa faca un sport de doua ori pe saptamana, dar si o plimbare macar la doua zile.
I.M. Sunteti si dvs mama unui baietel de scoala primara. Cat de important este pentru dvs sa petreceti timp de calitate impreuna seara, fara gand la lectii sau orice altceva legat de scoala?
C.O. Eu personal le recomandat parintilor sa-si faca timp sa vorbeasca cu copiii lor, sa-i asculte, sa rada cu ei, sa-i iubeasca, dar nu sa-i rasfete in exces.
Timpul de calitate din familie este esential, mai ales daca fiecare membru impartaseste lucruri pozitive de peste zi, ce-l preocupa, ce-l motiveaza. Importante sunt si jocurile in familie, gen Fazan, Scrabble, Rummy, constructii din cuburi si alte materiale, jocurile de carti, confectionarea unor figurine din diferite materiale, gatitul sau curatenia impreuna, cot la cot, cu bucurie, amuzament, voie buna.
Asadar, timp de lectii nu prea ne ramane impreuna, mai ales daca vorbim despre parinti ocupati care vin tocmai seara tarziu acasa. Un program Scoala dupa Scoala este ideal pentru astfel de familii!
(publicat in 22.08.2016 pe Elefantelul curios)
Un gând despre „La After sau acasa, dupa scoala?”