Mierea de albine, ca moștenire de familie

În fiecare zi mi-e dat să descopăr povești de viață uluitoare, despre unele vreau să scriu, cu altele mă identific, unele mă dor, dar absolut din toate mă inspir.

Mihaela Toma este o albinuță de femeie implicată într-o afacere de familie. Familie de apicultori. Fratele ei construiește stupii, tatăl se ocupă de bunăstarea și de întreținerea acestora, iar Mihaela de marketing. Este foarte implicată într-o campanie de conștientizare a consumului de miere și produse apicole. Scopul ei este să informeze consumatorul asupra beneficiilor pentru propriul organism, dar și susținerea producătorilor autohtoni.

“Pasiunea mea pentru apicultură a apărut în copilarie, când atât bunicul, cât și tatăl meu erau atent supravegheați de cate ori aveam ocazia. Încă din adolescență am admirat munca depusă de albinuțe si cât de dedicate sunt ele stupului.” Am rugat-o pe Mihaela să îmi răspundă la câteva întrebări pe care sunt convinsă că și le pune fiecare dintre noi.

Care este diferența între mierea crudă și cea pasteurizată?

Mierea crudă este cea pe care o poți cumpăra direct de la apicultor, în starea sa naturală, așa cum este extrasă din stup, fără a se interveni ulterior asupra compoziției. Casa cu miere BerceniEste naturală și poate fi considerată un îndulcitor sănătos. Dacă știți de unde puteți cumpăra miere naturală, mai ales din preajma zonei în care locuiți, nu ezitați! Albinele folosesc polenul specific zonei, iar această miere chiar poate ușura alergiile sezoniere.

Mierea pasteurizată este supusă unui proces termic. Prin pasteurizare, adică încălzirea ei la temperatură înalta, mierea de albine îşi pierde toate proprietăţile vindecătoare pentru care este atât de faimoasă. Enzimele sunt distruse şi rezultă un sirop lichid care nu mai are nicio valoare nutriţională.

Care sunt proprietățile acestea despre care vorbești?

Aminteam mai sus de prevenirea sau ameliorarea alergiilor sezoniere. Vă puteți folosi de calitățile mierii crude în amestec cu diverse fructe cu un conținut bogat în vitamina C, în special la începutul perioadei reci.

Poate combate constipația, în special pentru copii și chiar pentru animăluțe.

O poți folosi ca atare pe piele, pentru că are proprietăți antibacteriene și antifungice.

Îmbunătățește și stimulează sistemul imunitar, ajută la asimilarea calciului în organism, reglează glicemia, calmează stările de nervozitate, tratează durerile, tratează ulcerul, dar mai ales răceala sau gripa.

Sportivii și copiii activi ar trebui să consume miere, întrucat aceasta le va oferi energia de care au nevoie. Mierea pură de albine este o sursă naturală de minerale cum ar fi calciu, fier și potasiu, dar și vitamine din complexul B.

Recunosc că am gustat prima oară polen din cel trimis de tine. Și copiii l-au acceptat cu mare curiozitate. Dar cum îl păstrăm în casă până îl consumăm pe tot?

Polenul crud se păstrează numai la congelator!

Casa cu miere Berceni polenEste moale şi are un miros floral pregnant, fiind unul dintre cele mai pure şi mai complete alimente, un adevărat miracol al naturii. Era utilizat încă din Antichitate de către egipteni şi chinezi ca medicament natural şi factor de întreţinere a organismului. Acesta şi-a demonstrat pe deplin virtuţile terapeutice în cadrul numeroaselor studii clinice şi de laborator.

Se recomandă ca polenul crud să se administreze dimineața pe stomacul gol 1-2 lingurite, fie în starea lui pură, fie sub forma de macerat. Copiii pot accepta mai ușor polenul crud dacă îl dizolvăm în iaurt sau în sucuri naturale de fructe sau legume.

Ne dai o rețetă pentru macerat, vă rog?

Sigur! Într-un borcan de 300 grame se pun 3 linguri de cătină, 3 linguri de miere de albine și 2 linguri de polen crud. Se lasă la macerat în frigider și este indicat să se consume în maximum două săptămâni.

O altă descoperire pentru noi a fost mierea de mană. Cum se obține aceasta, că nu mi s-a părut la fel de dulce?

Pentru a ne oferi acest tip de miere, albinuțele nu colectează nectar din flori, ci din secrețiile arborilor de pin, molid, brad și din secrețiile dulci ale afidelor.

În privinţa glucidelor, în comparaţie cu mierea provenită din nectarul florilor, mierea de mană conţine ponderi diferite de zaharuri.

Mierea de mană este foarte apreciată pentru faptul că poate fi considerată un cocktail de minerale. Spre exemplu, conținutul de minerale al mierii de mană este de şase ori mai mare decât cel al mierii de salcâm. Datorită acestui fapt, mierea de mană este frecvent recomandată în tratamentul spasmofiliei la adolescenți sau cel al rahitismului la copii si adolescenți, în osteoporoză şi afecţiuni articulare la adulţi şi vârstnici.

Preferata piticilor a fost mierea de rapiță. Ce o face atât de specială?

Mierea de rapiță este diferită de celelalte tipuri de miere. Are o consistență mult mai densă și este de culoare albă, dar și un miros deosebit datorită florii de rapiță. Atât eu, cât și clienții mei o catalogăm ca având gustul șerbetului de odinioară.

Mierea de rapiță are proprietăți antibacteriene și poate acționa împotriva streptococului, stafilococului și heliobacter pylori. Este bogată în oligoelemente și poate fi indicată în tratamentul afecțiunilor reumatismale. De asemenea, poate avea efecte benefice în ameliorarea afecțiunilor digestive, hepatice și respiratorii, dar și în tratamentele cosmetice, datorită conținutului ridicat de vitamina E.

Este delicioasă pe pâine cu unt, dar și în ceai, cafea și lapte.

Pe Mihaela Toma o găsiți pe facebook, la Casa cu Miere Berceni. Noi ne facem deja stocul pentru iarnă.

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să mai citești ce postez, poți să alegi să mă urmărești, cu butonul de Follow pentru blog și dacă vrei să împărtășești și cu prietenii tăi ce tocmai ai citit, poți da Share pe pagina ta de Facebook. 

Te aștept să te abonezi și la canalul meu de YOUTUBE.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: