„Integritatea cu care tratez oamenii cu care lucrez imi este rasplatita”

ioanaSi pentru ca sarbatorim femeia zilele acestea, va propunem sa cunoasteti o doamna speciala! Stam de vorba cu o actrita, care si-a pus tot talentul in slubja copiilor!

Actrita a Teatrului Ion Creanga, cu o experienta de 10 ani ca parte din echipa Cliniclown, cand mergea prin spitale si distra copiii bolnavi, printr-o terapie bine pregatita de traineri olandezi, Ioana a devenit mama in urma cu aproape 8 ani. La scurt timp a luat nastere proiectul ei de suflet, prin care educa, invata si distreaza poate chiar mii de copilasi!

Izabela Caragea Marinescu: Esti actrita, cu acte-n regula de la UNATC! Eu insa te-am cunoscut ca manager al Miniartshow, desi recunosc ca te stiam si din seriale. Acum mai joci? Ti-e dor sa faci parte din distributia unui film sau a unei piese de teatru?

Ioana Ginghina: Da, asa este, din 3 martie 2012 s-a nascut un nou proiect- MiniArtShow by Ioana Ginghina, cu produse educative pentru copii, prin distractie şi creativitate. Insa acest proiect este o completare a ceea ce fac eu pe plan artistic. In continuare sunt angajata a Teatrului Ion Creanga din Bucuresti unde pot fi vazuta in diverse spectacole. La fel, am si filmari pentru diverse proiecte, continuu sa joc, ba chiar de curand am filmat cu fetita mea intr-un episod din „Lectii de viata” de la PRO TV.

I.M. Sustii ca teatrul poate fi o alternativa la invatamant si sanatate. Cum ai pus pe picioare Miniartshow?

I.G. MiniArtShow s-a nascut dintr-o nevoie a mea, ca mama de a merge cu copilul de pana in 3 ani, la diverse activitati creative. Este minunat sa vezi cum copilul mic, chiar de cateva luni inregistreaza informatii şi le proceseaza, astfel ca aceste activitati ajung sa-l ajute in dezvoltarea personala. Am rezultate foarte bune şi la scoala de actorie, unde copiii fac progrese vizibile! Prin povestile scrise chiar de ei „se descarca” de problemele lor cotidiene.

Sper ca MiniArtShow sa devina un proiect de succes independent, cu tot felul de activitati educative. Acum, de mai bine de un an de zile, suntem intr-o etapa frumoasa, in care produc spectacole de teatru profesionist pentru intreaga familie.

I.M. Echipa e cea mai importanta mai ales intr-un proiect asa amplu! Ti-a fost greu sa gasesti persoanele potrivite? Cine formeaza acum Miniartshow?

I.G. Nu pot spune ca a fost usor, insa nici greu, in alegerea echipei. Integritatea cu care tratez oamenii cu care lucrez imi este rasplatita in mare parte şi de aceea profesionistii MiniArtShow sunt dedicati şi seriosi. Am oameni cu care lucrez de mai bine de 3 ani, ca Andreea Gaica, Andra Mirescu, Corina Munteanu, Andrada Pascu, dar şi oameni mai noi care ma ajuta foarte mult in dezvoltarea proiectului ca Luiza Draghicean. Sunt insa mult mai multi colaboratori in MiniArtShow la fel de buni şi talentati ca cei de mai sus, caci in echipa sunt actori, papusari, coregrafi, regizori, compozitori şi nu in ultimul rand un psiholog.

I.M. Ai avut vreo finantare sau ai reusit totul din fonduri personale?

I.G. Pana anul acesta totul a fost din fonduri personale, dar uite ca anul acesta am primit o finantare de la Administratia Fondului Cultural National pentru a face un Proiect de promovare a proprilor valori. Ideea mi-a venit tot de la Ruxandra, caci a primit o ie anul trecut şi habar nu avea ce este şi de unde vine. Am inceput sa fac cu ea un proces de informare 100% romanesc, cu citit şi ascultat povesti romanesti şi am observat o deschidere extraordinara din partea ei. Asa s-a nascut „Traditii, basme şi eroi de la noi”.

I.M. Deci acum pui in scena basme romanesti! Si te felicit pentru asta! Mai gasiti consumatori de folclor care sa-si aduca copiii la activitatile propuse de voi?

I.G. Da, consumatori sunt!

Proiectul „Traditii, basme şi eroi de la noi” a inceput inainte de obtinerea finantarii. In cadrul atelierelor MiniArtShow am organizat, o data pe luna, o intalnire romaneasca cu sezatori ca pe vremuri. Parinti şi copii au venit spre astfel de activitati cu inima deschisa, asa ca am trecut la urmatorul nivel, la un proiect mai mare. Sper ca in viitor sa se faca 3 zile de „Traditii, basme şi eroi de la noi” cu mai multe activitati ca sa nu uitam de unde am plecat.

I.M. Crezi ca veti atrage mai multi copii, avand in vedere ca accesul este gratuit?

I.G. Ideea acestui proiect este de a ajunge la cat mai multi copii şi de aceea este gandit cu intrare libera, pentru ca problema financiara sa nu fie o piedica in distribuirea mesajului. Sper ca acest lucru sa aduca cel putin 500 de participanti per eveniment.

I.M. Ai reusit sa creezi si o piesa de teatru originala, inspirata din realitate, despre viata copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. Cum a primit publicul reprezentatia? Ce impact a avut?

I.G. Impactul a fost uluitor şi de aici mi-a venit ideea spectacolelor pentru intreaga familie.

De la „Cantec pentru Tisha” copiii plecau razand şi fredonand melodiile din spectacol, iar parintii aveau lacrimi in ochi. Mesajul este puternic pentru parintele din ziua de azi care, chiar daca nu este plecat din tara, aloca prea putin timp copiilor, si nici acela de cea mai buna calitate. Majoritatea vine de la un job solicitant si problemele de acolo intra si ele pe usa casei.

Am descoperit astfel ca spectacolele pentru copii pot fi şi pentru adulti deopotriva.

I.M. Cel mai amplu proiect al tau mi se pare Scoala de Actorie, Film si TV. Ce ofera diferit aceste cursuri fata de restul existente pe piata?

I.G. Nu este cel mai amplu, tocmai pentru ca mi-l doresc de calitate. Astfel ca am o singura clasa, maximum doua cu care imi place sa lucrez personal. Am şi un ajutor de nadejdie, Andreea Gaica. Suntem o echipa, lucram impreuna.

Diferenta este ca ii trece pe copii prin mai multe module. Aceştia iau contact cu capitole reprezentative in arta actoriei. Ei sunt şi scenaristi şi regizori şi scenografi şi au parte de intalniri cu profesionisti din lumea teatrului şi a filmului.

Piesele şi scurtmerajele sunt un prilej de a juca, dar şi de a invata cum se face un film sau un spectacol. Diferenta dintre un copil care face actorie la MiniArtShow şi un alt copil este fix bagajul de informatii despre aceasta arta pe care il oferim.

I.M. Te rog, alcatuieste o carte de vizita pentru parintii care ne citesc si vor sa-ti incredinteze copiii la cursurile/ atelierele/ piesele tale!

I.G. E foarte greu sa scriu tot pe o carte de vizita, caci sunt atat de multe de scris şi dezvoltat.

Insa ce pot spune este ca avem programe care implica copii de la 0-10 ani, ca suntem trup şi suflet pentru aceste proiecte de dezvoltare personala a familiei şi de aceea se gasesc la noi ateliere senzoriale, spectacole/atelier, ateliere de gatit, de stiinta, de creativitate, scoala de actorie şi spectacole profesioniste de teatru pentru intreaga familie.

(publicat in 01.03.2016 pe Elefantelul curios)

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: