„Stimulentul de insertie poate fi primit pana cand implineste copilul 3 ani”

avocat-razvan-vasiliu-2Pe 8 martie, mamele au primit un frumos cadou- Comisia de munca din Camera Deputatilor a adoptat mai multe modificari substantiale la legislatia privind concediul si indeminzatia lunara pentru cresterea copiilor. La finele lunii martie, plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in unanimitate, proiectul de lege. Camera Deputatilor este decizionala, iar legea va merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

Avocatul Razvan Vasiliu este specializat in dreptul muncii si are o vasta experienta in oferirea de consultanta specializata, in medierea conflictelor si negocierea unor clauze litigioase. Vasiliu ne explica principalele modificari aduse la OUG 111/2010 si ce trebuie sa faca mamele pentru a putea beneficia de acestea.

Pentru eventuale clarificari va punem la dispozitie datele de contact ale Casei de Avocatura: http://vasiliumiclea.ro/contact/

Informatii pretioase pentru toate mamicile care beneficiaza de modificarile legislatiei privind concediul si indeminzatia lunara pentru cresterea copiilor am gasit recent pe: www.bucuresti.prestatiisociale.ro si le gasiti pe pagina noastra de Facebook aici

Izabela Caragea Marinescu: Cum se calculeaza acum indemnizatia de crestere a copilului? Mai exista plafoane minime sau maxime?

Avocat Razvan Vasiliu: Daca legea va fi promulgata de Presedintele Romaniei, incepand cu 01 iulie 2016, indemnizația de creștere a copilului se  va determina prin aplicarea procentului de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.

Așadar, cuantumul indemnizației de creștere a copilului este stabilit exclusiv avându-se în vedere veniturile nete ale beneficiarului, fiind eliminată plafonarea valorii maxime a acestei indemnizații. Dacă limitarea maximă a cuantumului indemnizației a fost eliminată, în schimb, din rațiuni de protecție pentru beneficiari, a continuat să fie menținută o limitare minimală a valorii indemnizației în discuție. Astfel, o persoană nu poate beneficia de o indemnizație de creștere a copilului a cărei valoare să fie mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată (actualmente 892,5 lei în condițiile în care salariului minim brut pe țară garantat în plată este de 1.050 lei/lunar).

I.M. S-a modificat ceva in cazul sarcinilor multiple?

av R.V. Da, și în cazul sarcinilor multiple au intervenit modificări.

Părintele beneficiar va primi pentru un copil o indemnizație de creștere a copilului stabilită prin aplicarea procentului de 85% asupra veniturilor supuse impozitării, obținute în ultimele 12 luni din cei doi ani anteriori datei nașterii copilului, urmând ca pentru fiecare din următorii copii născuți din sarcina gemelară, de tripleţi sau multipleţi, nivelul indemnizației stabilite pentru fiecare copil să fie majorat cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

I.M. Cat poate sta acasa o mamica pentru cresterea copilului?

av R.V. Trebuie spus că de concediul pentru creșterea copilului poate beneficia oricare dintre părinții firești ai copilului, precum şi una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, cu excepţia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi.

Este adevărat că, din punct de vedere statistic, mamele sunt cele care beneficiază de cele mai multe ori de prevederile OUG 111/2010, dar și tatăl copilului poate beneficia, dacă dorește de prevederile acestui act normativ.

În ceea ce privește durata concediului de creștere a copilului, în urma modificărilor survenite, durata acestuia este de 2 ani. În cazul copilului cu handicap, durata concediului de creștere este până la 3 ani. Se poate astfel observa că a fost eliminată posibilitatea beneficiarului de a opta pentru concediul de creștere până la vârsta de 1 an sau doi ani.

I.M. Ce se intampla acum daca parintele aflat in concediu de creste copil opteaza sa se intoarca la serviciu inainte de implinirea varstei de 1 an a micutului? Care este stimulentul de insertie?

av R.V. Având în vedere faptul că forma modificată a OUG 111/2010 nu mai prevede existența a două tipuri de concedii de creștere a copilului, părintele beneficiar se bucură de aceleași drepturi dacă optează să revină la locul de muncă înainte sau după împlinirea de către copil a vârstei de 1 an.

Părintele care beneficiază de concediul de creșterea copilului, dacă realizează venituri supuse impozitării conform prevederilor Codului fiscal, va avea dreptul să primească un stimulent de inserție al cărui cuantum lunar va fi de 50% din cuantumul minim al indemnizației calculata ca fiind 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Ceea ce este important, legat de acordarea stimulentului de inserție, este faptul că angajatorului îi este interzis să înceteze contractului individual de muncă al salariatului care beneficiază de stimulent.

Vizavi de acest aspect, este important de știut că nu toți salariații care beneficiază de stimulentul de inserție intră sub incidența acestei norme protective.

Astfel, persoanele care obțin venituri supuse impozitului cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în   cazul   copilului   cu   handicap, vor beneficia de plata stimulentului de inserție până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv a vârstei de 4 ani, pentru copilul cu handicap.

Pentru persoanele care nu obțin venituri supuse impozitului cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, acordarea concediului de creștere și a stimulentului de inserție, dacă este cazul, încetează la data la care copilul împlinește vârsta de 2 ani.

I.M. Si tatal (sau celalalt parinte care nu era principalul beneficiar al concediului) putea sta acasa cu bebelusul pentru o luna. Vorbim despre un drept sau despre o obligatie? Se mentine?

av R.V. Deși OUG 111/2010 prevede dreptul celuilalt părinte, care nu a solicitat inițial concediul de creștere, de a beneficia de cel puțin o lună de acest drept, în realitate, putem vorbi mai degrabă despre o obligație de efectuare în natură a acestui interval decât de un drept.

Din punctul meu de vedere, vorbim mai degrabă despre o obligație decât de un drept întrucât, în continuare legiuitorul a prevăzut obligativitatea efectuării în natură, pentru o perioadă de minim o lună de zile, a concediului de creștere a copilului. Sancțiunea, în cazul neexercitării dreptului de către părintele care nu a solicitat inițial concediul, este pierderea dreptului la concediu de creștere a copilului pe o perioadă de o lună de zile.

În plus, față de reglementarea anterioară, în cazul în care părintele care nu a optat inițial pentru concediu, refuză să-l efectueze în natură, celălalt părinte poate beneficia, de concediu fără plată, nefiind obligatorie revenirea la serviciu pe perioada în care cealaltă persoană ar fi trebuit să beneficieze de concediu.

I.M. Exista o intreaga procedura pana a-si produce efectele- dupa vot, legea merge spre promulgare, apoi trebuie publicata in Monitorul oficial. Cand intra in vigoare de fapt noua lege?

av R.V. Într-adevăr, după adoptarea de către Camera Deputaților a Legii pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, forma trimisă spre promulgare s-a depus la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii. Dacă nimeni nu contestă constituționalitatea acestei legi, ea va fi trimisă spre promulgare Președintelui României. Președintele României are posibilitatea de a trimite legea înapoi în Parlament pentru a fi rediscutate anumite articole. În cazul în care Președintele va promulga legea, aceasta se va tipări în Monitorul Oficial și va intra în vigoare la data de 01 iulie 2016, așa cum se menționează în cuprinsul art. II al Legii de modificare.

I.M. Bun, si cum se va aplica? Doar pentru mamele care au sansa de a naste dupa 1 iulie sau si retroactiv, mamelor aflate deja in concediu de creștere?

av R.V. În ceea ce privește aplicarea modificărilor, pot spune că acestea vor influența și persoanele care în prezent beneficiază de prevederile OUG 111/2010.

Astfel, pentru persoanele care se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserție, precum şi persoanele aflate în concediu fără plată pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opțiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Pentru persoanele care se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizației lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului. Practic, pentru această categorie de beneficiar, modificarea se va produce în mod automat, fără a mai fi necesar vreun demers din partea acestor persoane.

În ceea ce privește persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu exprimată iniţial, (cu excepția persoanelor care se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserție şi a persoanelor aflate în concediul fără plată pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani) prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.

I.M. Stim ca optiunea de a sta acasa ani intregi pentru cresterea copilului poate atrage pierderea locului de munca, de cele mai multe ori. Ce trebuie sa stie mama dupa ce intoarce in campul muncii? Cata vreme nu poate fi concediata?

av R.V. Într-adevăr, de multe ori salariații care au ales să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, la terminarea concediului, odată reveniți la locul de muncă s-au confruntat cu presiuni exercitate asupra lor în vederea încetării raporturilor de muncă, de multe ori speculând-se necunoașterea de către salariați a drepturilor pe care legea le conferă.

Astfel, toți beneficiarii dreptului la concediul pentru creșterea copilului trebuie să știe că angajatorului îi este interzis să concedieze pe salariații aflați într-un astfel de concediu precum și pe salariații care beneficiază de stimulentul de inserție, pe toată durata acordării acestuia.

În plus, interdicția concedierii salariaților care au beneficiat de concediul de creștere al copilului sau de stimulentul de inserție se extinde cu încă 6 luni de la data revenirii definitive a salariatului în unitate.

Așadar, toți cei care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului sau de stimulentul de inserție trebuie să cunoască faptul că sunt ocrotiți de lege, protecție care, deși există, nu poate împiedica eventualele abuzuri ale angajatorului.

În cazul în care un salariat este concediat deși se află într-una dintre situațiile în care angajatorul nu are dreptul să îi înceteze raportul de muncă, acesta se poate adresa instanței de judecată în vederea ocrotii dreptului său.

(publicat in 08.04.2016 pe Elefantelul curios)

Publicitate

Un gând despre „„Stimulentul de insertie poate fi primit pana cand implineste copilul 3 ani””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: