Pana si orbul a nimerit Braila, atunci toata lumea trebuie sa stie ca strazile din acest oras natal al meu duc, inevitabil, la Dunare. Si nu exista faleza mai mare si frumoasa decat cea din Braila, va zic!
Inca din 1989, sculptorul Constantin Lucaci, cunoscut prin îndemanarea sa de a realiza sculpturi in oţel inoxidabil, a realizat o fantana cinetica de mari dimensiuni, chiar in centrul orasului. Acest obiectiv turistic al localitatii creaza niste jocuri de apa si lumini spectaculoase. De aici, pornesc in jos, catre Dunare, scarile. Multe, foarte multe trepte.
Ca sa reusesti sa ajungi sa faci o plimbare pe malul fluviului, poate fi insa o adevarata aventura pentru multi. Mie insami mi-a fost tare greu sa merg cu un bebelus si cu un alt copil mic pe motoreta din aceea fara pedale pana acolo jos, desi nu va imaginati ca eram singura cu ei! Bunica mea saraca, nu mai zic, o ducem sa vada faleza si apele Dunarii de undeva de sus, dintr-un loc mai accesibil si cu parcare. Nici vorba sa mai calce pe faleza. (sursa foto: http://www.panoramio.com)
Deci carucioare de copii sau ale persoanelor cu dizabilitati, trotinete, biciclete, varstnici… toate aceste categorii aproape ca au interzis pe faleza. Si e mare pacat, ca e atat de frumos! „La inceputul anilor ’70, malul Dunarii fusese recent amenajat, iar aleile, inclusiv cele de pe terasamentul falezei, erau curate si functionale pe toata lungimea lor. Spatiile verzi erau, de asemenea, bine trasate si acoperite cu gazon proaspat tuns. Sase stejari plantati in 1968, cu ocazia implinirii a 600 de ani de la atestarea documentara a orasului, erau atunci niste pui, iar acum au ajuns la maturitate şi domina cu coroanele lor faleza braileana”. (Sursa: www.adevarul.ro)
Pentru ca zecile, daca nu chiar sutele de scari (nu le-am numarat niciodata!) au pus mereu probleme, edilii pareau ca-si vin in fire si, cu fonduri europene, s-au pus pe modernizat. Adica, din loc in loc, au facut rampe de acces. Abrupte insa! Unele dintre ele chiar se termina inaintea ultimelor serii de trepte caci… “Reprezentantii Primariei spun ca nu s-a putut merge cu rampa pana jos, pe faleza, deoarece unghiul este prea abrupt. Edilii spun totusi ca exista o solutie, mai exact, persoanele cu handicap pot cobori spre faleza pe langa sediul Directiei de Finante. Chiar si asa, cei aflati in carucior cu rotile (sau categoriile enumerate mai sus) ajung, inevitabil, tot la cateva randuri de trepte, fara nicio rampa amenajata corespunztor. Proiectul a costat 1,4 milioane de lei si, pentru ca a fost facut pe fonduri europene, nu poate fi modificat.” (Sursa: www.digi24.ro, oct 2014)
Arh Florin Enache este initiatorul platformei #better, proiect care sustine initiativele pozitive.
„Ne plimbam prin toata lumea si intotdeauna e cel mai bine acasa, oricat de rar am ajunge. Revin cu drag in Braila, ma plimb pe bulevardele largi, dar imi doresc de fiecare data sa vad si Dunarea, sa cobor pe faleza.
Am observat ca din ce in ce mai multa lume, estimez un procent de 60% dintre noi, nu putem avea acces spre zona pietonala de pe malul fluviului! O ocazie perfecta de reabilitare a zonei.
Imi doresc, de ce nu, un concurs de idei, sa realizam un proiect pe care sa il prezentam conducerii orasului.
Eu vad acolo o super-rampa velo-pietonala, poate si cu tobogan, fix in zona verde destructurata si nefolosita din dreapta scarilor de acces, incepand de la fantana cinetica pana la faleza.”
O idee excelenta ce merita sustinuta! Voi reveni si cu alte puncte de vedere menite sa sublinieze importanta acestui proiect.
Sharing is caring!
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să mai citești ce postez, poți să alegi să mă urmărești, cu butonul de Follow pentru blog și dacă vrei să împărtășești și cu prietenii tăi ce tocmai ai citit, poți da Share pe pagina ta de Facebook.
Te aștept să te abonezi și la canalul meu de YOUTUBE.