O viata monotona poate fi oricand sparta de o invitatie la un eveniment. Sau un interviu la un potential job nou. Sau o serbare a copiilor. Sau o masa festiva. Sau… mai stiu eu ce alte momente pe care le poti gasi apoi marcante pentru evolutia ta. Tind sa cred ca nu doar femeile se lovesc de vesnica intrebare „Eu cu ce ma imbrac?!”
Am stat de vorba cu specialistul, care m-a ajutat sa deslusesc corect dress code-urile care apar pe invitatii. Simina Mayer este unul dintre lectorii scolii de Bune maniere Ecolage si este licentiata in Drept International Public. Interesul pentru protocol si eticheta s-a dezvoltat treptat, din momentul primei colaborari la organizarea evenimentelor publice gazduite de Familia Regala a Romaniei. In perioada 2013-2015, a ocupat pozitiile de Ofiter al Protocolului Regal si Consilier al ASR Principele Radu al Romaniei.
„Atat pe invitatiile la evenimentele private, cum sunt de exemplu nuntile, cat si la evenimente profesionale, precum conferintele, sunt mentionate, din ce in ce mai des, coduri vestimentare. Adeseori, cu toate ca poarta denumiri diferite, ele denumesc aceasi tinuta. In mediul profesional, de cele mai multe ori intalnim lounge suit sau formal business attire ori tenue de ville sau smart casual. Sugerez ca tinutele casual sa fie purtate in timpul liber, iar nu la birou.
Lounge suit sau formal business attire presupune, pentru domni, purtarea unui costum de culoare inchisa, a unei camasi albe ori intr-o culoare deschisa, de exemplu bleu, niciodata insa a unei camasi cu model. Domnii vor purta de asemenea cravata si pantofi de culoare inchisa. Pentru doamne, acest cod vestimentar presupune purtarea unei rochii de dupa-amiaza ori a unui deux-pieces. Atat rochia cat si fusta vor avea lungimea sub genunghi. Vom purta pantofi inchisi, sandalele nefiind potrivite in contexte profesionale ori la evenimentele oficiale.
Un cod vestimentar intalnit in mediul profesional, mai putin formal, este tenue de ville sau smart casual. Domnilor le este permis sa poarte pantaloni de culoare gri, bej sau bleumarin alaturi de un sacou sau blazer, insotite de camasa, cu sau fara cravata. Doamnele pot purta o rochie de zi, pantaloni ori fusta si bluza, cu sau fara sacou. Nici domnii nici doamnele nu vor purta jeans sau pantofi sport.
Black tie este un cod vestimentar regasit pe invitatii la evenimente festive, care incep de obicei dupa ora 18. Pentru domni, acesta presupune purtarea unui smocking alaturi de camasa alba, butoni si papion, intotdeauna de culoare neagra. Este permisa si purtarea unui costum de culoare neagra, a unei camasi albe si a unei cravate negre. Doamnele pot purta o rochie de cocktail ori rochie lunga.”
Pentru ca interesul meu se indreapta spre zona de copii-parinti-educatie, am invitat specialistul sa raspunda la cateva intrebari utile atat pentru dascali, cat si pentru parinti.
Ce a raspuns, va spun in curand!
Follow, like & share:)
Un gând despre „Lectia de eticheta (partea I)”