Mama, singură la mare. Cu copiii pe plajă. Supraviețuim?

Una e să mergi în familie la mare, cu mai mult de un copil. Cu mamă, cu tată, cu bunici, cu mătuși sau bonă.
Dar aventură e abia când doar mama se încumetă la o zi sau un weekend întreg de plajă (vorba vine, că nu stă nimeni să se bronzeze, pe șezlong sau pe cearceaf), cu doi sau mai mulți copii.
Unele dintre prietenele mele ar zice că-mi place sa mă chinui, dar eu chiar mă organizez și mai bine când nu am pe nimeni în preajmă de la care aș putea avea așteptări. No ofence, tati, știm că tu ai avut de lucru și te încurajăm să-ți urmezi pasiunile. E un exemplu bun pentru copii.
Iată cum m-am descurcat eu singură pe litoralul nostru, cu doi băieți, de 4 și 7 ani, peste weekend.
Ghid de supraviețuire la malul mării, în 8 pași
  • LOCUL PE PLAJĂ Am rezervat de seara un șezlog în primul rând, fix pe malul mării. Vorba vine, dai un ban, dar stai în față, că între timp își mai trag unii patul din plastic, să stea direct cu picioarele în apă. Fiind însă în buza valului, am scutit n drumuri către apă cu găletușa, după mingea copiilor sau chiar după ei. Și apoi, chiar am avut curaj să-i las și câteva minute singuri în apă,  dotați cu aripioare și colac și n-a fost nevoie să țip să fac cunoștință cu vecinii de la cinci umbrele distanță. Chiar și o minge de plajă am avut în dotare- ocupă puțin spațiu, se umflă și se dezumflă ușor și asigură disctracția în apă. Atrage și alți copii și îi ține pe ai voștri ocupați!
  • Apropo de șezlong, acesta poate fi eventual chiar în zona unei terase, cu riscul de a vă bubui muzica toată ziua. Dar măcar puteți lua oricând apă, înghețață sau orice alt răsfăț doriți să asigurați pentru a avea zile bune! Putem face câteva excepții în (mini)vacanță, nu?
  • CREMĂ ÎMPOTRIVA ARSURILOR SOLARE Eu dau copiii cu cremă încă din camera de hotel, fix înainte de a ieși. Valabil și pentru mine! Alegeți o cremă cu factor de protecție mare, cât mai neuleioasă și rezistentă la apă și la transfer. Pe plajă n-are nimeni chef și/sau timp de așa ceva. Apa poate fi muuult mai tentantă. Cât despre nisip amestecat cu cremă, pe piele… nu e momentul pentru scrub acum!
  • De rezervă am un spray care se aplică mai ușor, din alergat viteză și cu obstacole, cu factor mare de protecție, care se aplică periodic, mai ales pe umerii copiilor umblători.
  • COSTUM DE BAIE Îmbrac copiii direct din cameră cu slip și bluza de apă, plus șapcă. Și musai am încă un set din acesta de rezervă în geantă. Îi ia frigul când ies din apă (rar ies, ce-i drept) și e neplacut să udăm prosoape, șezlonguri etc. Folositoare sunt și prosoapele cu glugă, gen pelerină. Cât folosim hainele de rezervă, celelalte stau la uscat. Și se usucă repede plasticele costumele astea de baie.
  • ACCESORII FOLOSITOARE Nu uit cleștii pentru agățat diverse. Există unii mari, care se cască destul de mult, încât poți prinde până și prosopul de șezlong dacă bate vântul prea tare.
  • JOCURI ANTIPLICTISEALĂ, LA UMBRĂ Am creat o cutiuță magică cu câteva jocuri- o tablă mică cu pioni, zaruri, cărți, cuburi cu litere să facem cuvinte etc. Între copiii mei e sesizabilă diferența de vârstă anul acesta- unul e deja la școală, iar celălalt încă nu s-a obișnuit cu grădinița.
  • JUCĂRII PENTRU NISIP Cele mai mici lopățele, greble, găletușe, două trei forme, cât să încapă toate într-o punguță de la Mega. Însemnate toate, să nu avem discuții. Nu pierdem, nu împrăștiem, nu avem de împrumutat. Strictul necesar.
  • PROTECȚIE PENTRU TELEFON O husă impermeabilă pentru telefon este ideală. Eu iau una mai mare decât telefonul, pentru că-mi pun și bani, cheile de la mașină și.. diverse, când mă deplasez într-o eventuală zonă de tobogane cu apă, gata să mă arunc după cel mic în caz că iese din colac! S-a întâmplat, nu exagerez. A nu se împruta telefonul copilului când e nisip și apă în preajmă!
  • CARTE DE CITIT Ce mai conține o geantă de plajă de mari dimensiuni, de cărat pentru o singură persoană care însoțește copiii la plajă? Ideală este plasa care are și un mic portofel pe interior, legat cu o sfoară, încât să fie ușor de găsit în marea de lucruri. În cazul meu, mai car următoarele: pensetă, oglindă, pieptene, balsam de buze, o pungă goală (pentru lucrurile ude de la final de zi), șervețele, o carte pentru adult și una de mici dimensiuni pentru copilul cititor. Da, rămâne timp și pentru astfel de momente.
  • ÎNCERCAȚI ASTA SUB SUPRAVEGHEREA COPIILOR Apropo, știți cum se citește o știre când nu mai ai prompter? Experiența din televiziune nu mă lasă să mă abțin să nu fac comparația. Încercați să citiți și să înțelegeți o frază din cartea de vacanță cu ochii pe text, cuprindeți cât mai multe cuvinte în avans, apoi ridicați ochii, țintind bine copiii și verificați din priviri ce fac, ducând textul până la capăt în gând, procesând mesajul. Dacă reușiți asta, ba mai mult puteți să reveniți cu ochii fix unde ați rămas, sunteți în formă!
A fost greu? NU a fost ușor!
Sunt mai obosită decât la plecare? DA, sunt extenuată!
Repetăm? DESIGUR!

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să mai citești ce postez, poți să alegi să mă urmărești, cu butonul de Follow pentru blog și dacă vrei să împărtășești și cu prietenii tăi ce tocmai ai citit, poți da Share pe pagina ta de Facebook. 

Te aștept să te abonezi și la canalul meu de YOUTUBE.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: