Sănătatea mamei și a copilului- aplicație pentru viitor

Sunt gravidă pentru a treia oară și abia acum am înțeles cât de importantă este urmărirea sarcinii și cu alte persoane în afară de medicul obstetrician. De exemplu- moașa! Ne poate fi alături pe tot parcursul sarcinii, nu doar la naștere. Așa cum aveam să aflu că se desfășoară lucrurile în alte țări, când medicul ginecolog intervine doar în sarcini și nașteri cu risc, la ecografiile trimestriale sau diverse alte motive medicale. Inițial am crezut că nu fusesem bine informată, dar documentându-mă, am aflat cu mare tristețe că Facultățile de Moașe, de ex, sunt pe cale de dispariție în România.

Știați că…

Pe tot teritoriul României avem acum, la început de an 2021, un total de 622 de moașe, necesarul fiind de peste 22.000? Adică idealul ar fi 1 moașă la 175 de femei, dar realitatea arată 0.026 raportat la același număr de femei.

Există totuși o mână de oameni care se zbat, fac proiecte, lansează chestionare, depun inițiative, analizează situații și gândesc soluții. Și aici mă refer la reprezentați din Ministerul Sănătății, din birourile locale ale OMS și UNICEF, personal medical decizional, jurnaliști, manageri de comunități online de părinți etc.

La început de an 2021, în România, cercetările arată că 22% dintre gravide ajung la spital abia la momentul nașterii, fără nicio altă vizită la medic/moașă/asistent pe timpul sarcinii, nici vorbă de monitorizare fetală sau analize ale mamei.

S-a constatat că sunt 169 de unități administrativ teritoriale care nu au încă (martie 2021!) cabinet cu medic de familie. La nivel de țară, conform statisticilor Ministerului Sănătății, populația are asigurat doar 50% din numărul necesar de asistenți medicali comunitari, mai precis 1791, dintre care doua 2 (!!!) sunt moașe.

Unde duc toate aceste neajunsuri?

  • Mii de sarcini cu risc social și medical
  • Avorturi nedorite
  • Gravide neînscrise la vreun medic de familie, care nu pot beneficia deci de analize gratuite pentru urmărirea sarcinii
  • Mii de mame minore
  • Mii de bebeluși născuți prematur
  • Risc foarte mare de mortalitate infantile și maternă

Specialiștii care analizează aceste date au ajuns la concluzia că statul român a ajuns să plătească mai mult pe tratamente decât ar scoate de la buget pentru angajarea de personal și asigurarea îngrijirii primare și a prevenției, cel puțin în cazul femeilor însărcinate.

O soluție la care se lucrează intens acum la nivel de Minister al Sănătății, în colaborare cu OMS, este o strategie pentru digitalizare.

Aplicația “Grijă de mamă”, destinată mamelor, își propune ca gravida și copilul să fie în centrul îngrijirii.

Aceasta va conține servicii integrate de educație pre și post natală, telemedicină, interconectarea cu dosarul de sănătate, cu sistem de raportări către Casele de asigurări, dar și către medic/asistent/moașă, fără a mai pune femeia însărcinată pe drumuri inutile și obositoare, plimbând dosare voluminoase peste tot.

Este un proces de durată, de cel puțin 12 luni, dar care merită susținut pentru viitoarele familii care își propun să aducă pe lume copilași în viitorul apropiat sau mai îndepărtat. Te țin la curent!

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să mai citești ce postez, poți să alegi să mă urmărești, cu butonul de Follow pentru blog și dacă vrei să împărtășești și cu prietenii tăi ce tocmai ai citit, poți da Share pe pagina ta de Facebook.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: