Cum putem face un club de lectură acasă?

Fac o mărturisire. Eu am descoperit lumea cărților destul de târziu. Dar nu prea târziu. Așa ceva nu există. Cum nu există prea devreme. Unii dintre specialiști susțin că ar trebui să le citim copiilor cu voce tare încă de când cresc în pântecele mamei. Eu n-am făcut asta.

În schimb, am avut în permanență noptierele pline cu cărți, pe diferite categorii de vârstă, încă de când cei mici au avut capacitatea de a distinge și urmări imagini. Le-am citit pe voci atât cât au avut răbdare, am urmărit imagini, i-am lăsat să îți aleagă personaje preferate din cele mai colorate și frumos ilustrate, am citit aceleași rânduri și de zeci de ori pe seara, până le-am învățat pe de rost încât după ce stingeam lumina puteam să reproduc povestea întocmai, cu aceeași intonație. Activitati Elefantelul Curios (105)Și uite așa am ajuns să mi se ceară lectura de seara, iar cel mare să viseze la clipa când vom sta să citim împreună, fiecare din cartea lui. Și s-a întâmplat! Iar de astă vară citim în tandem și așteptăm cu nerăbdare momentul când va ajunge și fratele mai mic la această performanță.

Când spun “Club de lectură” sau “Cerc de lectură” poate suna pretențios, poate ne duce cu gâdul la un cadru formal, cu oameni (fie și copii) care citesc cursiv și înțeleg perfect firul cărții. Se poate și altfel, o spun din proprie experiență! Am introdus un astfel de opțional la clubul pe care l-am fondat, care găzduia copii de ciclu primar și ocazional, gimanzial. Am crezut mult în curiozitatea și determinarea copiilor și așa am ajuns, chiar dacă recomadarea era 8 ani+, să scad vârsta de acces până la 6 ani. Am ajutat copii de clasa pregătitoare să învețe să silabisească cu mult înaintea programei, am avut răbdare cu ei și i-am determinat să-și dorească să parcurgă ei singuri o povestioară.

Eu cred că putem organiza un Club de lectură chiar acasă. Sau pe plajă sau la iarbă verde la munte. Și în grupul de prieteni.

Am stat de vorbă, în cadrul emisiunii Parenting XXI, de la Canal 33, cu doi dintre pedagogii din cadrul Festivalului de lectură Narativ și am cules câteva tips&tricks pentru voi:

–          Se formează un grup de restâns de copilași

–          Se desemnează o carte aleasă de majoritatea, se citesc paragrafe în cadrul clubului, dar ulterior, până la următoarea întâlnire se parcurge toată cartea

–          Lectura se poate face individual sau cu ajutorul părinților

–          E important să existe un moderator (părinte sau pedagog), pentru a pune întrebări copiilor, pentru a-i ajuta să se deschidă, să povestească, să dezbată

–          Putem face o activitate plecând de la carte- un mic atelier în care se realizează un personaj (din plastelină, lego, resturi de materiale), se reproduce o scenă prin desen, se inventează un cântecel, se adaptează un mesaj din carte pe experiența copilului

De altfel, de pe siteul Asociației Curtea Veche se poate descărca, după abonarea la newsletter, un Ghid al profesorului, care vă poate folosi și acasă sau în cercurile de lectură pe care le organizați în spații informale, cu idei de discuții și activități.

Spor la citit!

Întreaga emsiune poate fi urmărită aici:

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să mai citești ce postez, poți să alegi să mă urmărești, cu butonul de Follow pentru blog și dacă vrei să împărtășești și cu prietenii tăi ce tocmai ai citit, poți da Share pe pagina ta de Facebook. 

Te aștept să te abonezi și la canalul meu de YOUTUBE.

.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: