Incep inscrieriile pentru anul scolar urmator, clasa pregatitoare. Indicii despre cum sa alegem scoala potrivita pentru copilul nostru gasim la tot pasul. Si cu cat mai multe informatii, cu atat mai mare confuzia in capul parintilor cu copii de 6 ani. Parol! Caci asta imi e situatia zilele astea.
Dar generatia „cu cheia de gat” isi pune acum problema ce face cu copilul dupa scoala.
Muncim mult, ajungem mult prea tarziu seara acasa ca sa mai facem teme cu copiii, pe care oricum i-am facut destul de tarziu (ca de! cariera…), iar bunicii se vad depasiti de situatie (si de varsta!) ca sa mai poate lucra cu nepotii!
Programul Afterschool nu mai este un moft, ci o necesitate in zilele noastre!
* pentru ca programul parintilor se prelungeste adesea pana seara tarziu, dar copiii au in continuare nevoie de asistenta la efectuarea temelor
* pentru ca exigentele cresc, tehnologia evolueaza, limbile straine sunt la mare cautare si, cu totii, ne dorim un viitor mai bun pentru copilul nostru
* pentru ca generatia “cu cheia de gat” nu mai poate repeta experienta ei, intrucat pericolele din drumul catre casa s-au inmultit
* pentru ca o masa calda de pranz e intotdeauna mai buna pentru dezvoltarea si sanatatea copilului decat un sendvis lasat de dimineata
* pentru ca socializarea din fata blocului a devenit riscanta, asa ca este nevoie de un spatiu organizat si supravegheat
* pentru ca iti ramane timp, tie ca parinte, de petrecut cu copilul tau in voie si de calitate, fara stresul ghiozdanului pentru a doua zi
* pentru ca ai cu cine si unde lasa copilul in multele vacante si zile libere de peste an
In unele scoali ar exista varianta sa-si lasi copilul undeva pana in ora 16-17, dar cine pleaca de la corporatie atat de devreme? Si chiar si asa, stau in aceleasi banci, nu tu miscare, nu tu limbi straine, nu tu activitati creative. Intr-adevar, costurile sunt minime- se achita doar masa si atentiile (ca nu stiu cat de oficiale sunt) catre doamnele care ii supravegheaza. Zic doar supravegheaza pentru ca mi se pare imposibil sa lucrezi temele si/sau suplimentar cu peste 30 de copii in doar cateva ore. Asa ca toti mai multi parinti iau in calcul varinta unui Afterschool privat. Dar de cele mai multe ori, pe afara-i vopsit gardul… restul il stim cu totii!
La ce trebuie sa fim atenti cand alegem unde ne lasam copiii dupa scoala?
8 pasi de urmat:
* Apropierea fata de casa. In cazul acesta ne intereseaza mai mult decat distanta scoala-acasa. Caci dupa ore il preia masina de transport si il aduce la After. La ce bun sa mai pierzi timp pe drum cand vii seara tarziu de la serviciu? Iei copilul si hop, direct la cina cu familia!
* Transport. Cine ii ia de la scoala? Institutia poate avea microbuzul propriu, cu sofer angajat sau poate avea contract de inchiriere cu o firma autorizata sa faca acest lucru. Asigurati-va ca sunteti pusi in contact cu soferul, sunteti indreptatiti sa cereti sa vedeti act de identitate, permis, vorbiti despre siguranta copiilor in mijlocul de transport! Interesati-va daca fac si transport de seara, in caz ca va este mai comod sa va intalniti seara copilul direct acasa si clubul nu ar fi chiar asa aproape si l-ai ales pentru conditii sau profesionalismul cadrelor didactice de acolo.
* Spatiul. Ar trebui sa fie un loc cald, unde sa se simta ca acasa. Ideal ar fi sa existe un loc de joaca, unde copiii sa se poata relaxa si zbengui in voie dupa ce vin de la scoala, pentru a scapa de stresul orelor de curs. Mobilierul din zona de mese si/sau de teme ar trebui sa fie adaptat varstei. Pupitrele duble sau individuale (pentru teme) pot reprezenta si un dezavantaj, in sensul ca cei mici s-ar putea simti din nou incorsetati de rigorile de scoala. Un spatiu cat mai familial si nonformal ar putea sa faca elevul sa se simta in siguranta si sa functioneze mai usor peste zi, cu rezultate cat mai bune la teme sau la diverse activitati. Pentru cei mai micuti este mai mult decat binevenit un spatiu separat de dormit, cu patuturi confortabile.
* Masa de pranz este esentiala! Daca Afterschoolul functioneaza in incinta unei gradinite, cel mai probabil vor avea bucatarie interna. Fiti atenti la normele de curatenie mai ales! Si daca mancarea este adusa in regim catering, puteti sa va interesati in ce conditii este transportata, ce tip de ambalaj este folosit (cele din plastic se comporta dubios la temperaturi ridicate- elimina substante, imprumuta gustul acestuia alimentelor, se pot exfolia pe interior). Igiena la momentul servirii este foarte importanta (ex manusi de unica folosinta). Puteti cere sa vi se pastreze portia copilului si gustati si dvs, de ce nu!
* Supraveghetori. Ar trebui sa existe personal separat de invatatorii cu care fac teme, care sa ii intampine, sa ii ghideze in club, sa ii supravegheze la joaca, sa ii ajute sa se schimbe, sa le puna masa, sa ii ajute la somn, iar pe final de zi sa ii ajute sa se pregateasca pentru acasa.
* Cadrele didactice. Temele pentru acasa sunt cele mai importante, caci acesta este motivul intemeiat pentru care aducem copiii la Afterschool. Oricat de pregatita ar fi invatatoarea, de intelegatoare si rabdatoare, nu are cum sa fie eficienta daca este aglomerata cu foarte multi copii. Urmariti ca grupele sa fie restranse, 10-15 copii pe grupa. Si cat mai apropiati de varsta, ca intr-un fel se lucreaza cu un copil de clasa pregatitoare si alte cerinte sunt la clasa a patra, de ex. Astfel se pot efectua si teme complete si corecte, dar si lucru suplimentar. Ideal ar fi ca cel putin un cadru didactic din clubul respectiv sa fie integrat in scoala, la ciclul primar, pentru a fi la curent cu programa in vigoare. La fel, pregatirea psiho-pedagogica ar trebui sa primeze la angajarea in cadrul Afterschoolui, pentru a fi dvs convinsi de performantele urmarite. Legatura permanenta intre parinte si cadrul didactic alocat este deosebit de importanta, cu beneficii de ambele parti. Nu are de ce sa existe secretomanie vizavi de numerele personale de telefon sau alte mijloace de comunicare.
* Activitati optionale. Si pentru ca aproape intreaga zi este petrecuta de copil in cadrul clubului, ideal ar fi existe o paleta larga de cursuri extracurriculare din care parintii sa poata alege ce se potriveste copilului. Caci timp alte meditatii sau deplasari la alte cluburi pentru limbi straine, sporturi sau diverse alte extracurriculare… nu prea mai ramane.
* Detaliile contractuale sunt de luat in calcul. Caci da, ar trebui sa existe un contract de respectat de ambele parti. Cititi-l cu atentie si puneti-va la curent cu regulamentul de ordine interioara inca de la inceput!