Am aflat in ultima vreme, de la invatatori care susutin sus si tare ca STIU sa acorde primul ajutor, ca sunt in continuare copii imobilizati si tinuti de limba in timpul unei crize convulsive, ca stau cu capul pe spate si cu o mana ridicata cand le curge sange din nas, ca li se poate scoate un eventual obiect ascutit infipt in vreun membru. Sau mai grav, sunt alte cadre didactice pe care nici nu le intereseaza ce e de facut in cazuri de urgenta pentru ca, nu-i asa, avem cabinete medicale in scoli si gradinite!
In desfasuratorul campaniei mele, Siguranta in Educatie, despre care am povestit aici, buchia legii este foarte importanta, mai ales ca luam in discutie pregatirea unor oameni care au grija de copiii nostri mare parte din zi!
Primul ajutor este definit în legea privind reforma în domeniul sănătății ca fiind efectuarea unor acţiuni salvatoare de viaţa!
Legea 319/2006 este Legea securitatii si sanatatii in munca. „Legea stabileste principii generale referitoare la prevenirea riscurilor profesionale, protectia sanatatii si securitatea lucratorilor, eliminarea factorilor de risc si accidentare, informarea, consultarea, participarea echilibrata potrivit legii, instruirea lucratorilor si a reprezentantilor lor, precum si directiile generale pentru implementarea acestor principii.” (Art. 1. alin (2))
Am tot intrebat pe la inspectori de munca, la specialisti in protectia muncii, pe la fundatii care se ocupa fix cu asa ceva: In ce masura sunt obligatorii cursurile de prim ajutor intr-o institutie? Am fost facuta minge de ping pong, unii zic ca da, altii ca nu.
Hai sa vedem ce zice la lege! I-am rugat pe specialistii in dreptul muncii, din cadrul casei de avocatura Vasiliu Miclea, sa ne raspunda:
„In Legea nr.319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă art.10 alin.(1) lit.a) prevede că una dintre obligațiile angajatorului este aceea de acordare a primului ajutor. Nu face referire la vreo obligatie a angajatorului expresă de a face cursuri de prim-ajutor, dar reiese indirect din cuprinsul articolului acest aspect.
Primul ajutor este definit în Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății în art.92 alin.1 lit.g) ca fiind efectuarea unor acţiuni salvatoare de viaţă unor persoane care au suferit o accidentare sau îmbolnăvire acută, de către persoane fără pregătire medicală, fără utilizarea unor echipamente specifice acestui scop. Primul ajutor de bază se acordă de orice persoană instruită în acest sens sau de persoane fără instruire, la indicaţiile personalului din dispeceratele de urgenţă.”
Am cerut de asemenea sa clarificam notiunile de prim ajutor si protectia muncii.
“Diferența dintre protectia muncii și prim ajutor ar fi aceea că protectia muncii în primul rând înglobează și noțiunea de prim-ajutor așa cum reiese din cuprinsul Legii privind Securitatea și sănătatea în muncă. Primul-ajutor fiind o formă de a asigura siguranța și sănătatea în muncă. Acest lucru îl deducem din textul art.10 al Legii nr.319/2006 care prevede că angajatorul trebuie să desemneze lucrătorii care aplică măsurile de prim ajutor și trebuie să îi instruiască în acest scop. Așa cum am arătat mai sus, în definiția primului ajutor, persoana care acordă primul ajutor trebuie să fie instruită în acest sens, ceea ce se regăsește sub aspectul obligației de instruire a unor lucrători de a da primul ajutor, care revine angajatorului conform Legii privind sănătatea și securitatea în muncă.”
Art. 45 din Legea nr.319/2006 lit.h) face referire la faptul că printre atribuțiile Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei este acela de a coopera și a organiza cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, activitatea de pregătire generală şi/sau de specialitate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru instituţiile de învăţământ.
“Da, putem considera ca se poate face referire și la cursuri de prim ajutor deoarece noțiunea de pregătire în domeniul securității și sănătății în muncă este una largă și cuprinde toate tipurile de pregătire de această natură. De asemenea nu trebuie să uităm că în cadrul școlilor, liceelor există cabinete medicale fapt care face să se considere într-un fel că personalul medical poate acorda în cazuri urgente consultații medicale, dar nici nu exclud posibilitatea de a organiza cursuri de prim ajutor. Există și Ordinul nr. 1.668 din 9 decembrie 2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a prescolarilor si elevilor din unitătile de învătământ de stat si particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistentei medicale gratuite si pentru promovarea unui stil de viată sănătos care reglementează obligativitatea existenței unui cabinet medical în cadrul unităților de învățământ.”
Dar cabinete si personal medical in scoli exista de multe ori doar pe hartie si, daca totusi exista, poate fi insuficient sau la o distanta considerabila de clasa unde se afla elevul ce trebuie ajutat, pentru care si cateva secunde conteaza!
“Legea 319/2006 le este aplicabilă si angajaților din învățământ, în rest nu există niciun text expres care să reglementeze acordarea primului ajutor. Singurul aspect care face referire la acest lucru, fiind înglobat în noțiunea de securitate și sănătate în muncă, este modelul de contract de încheiat cu elevii, contractul educational-tip care este prevăzut ca anexă în Regulamentul-cadru din 31 august 2016 de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar care prevede la pct.1 lit.b) obligația de a asigura respectarea condiţiilor şi a exigenţelor privind normele de igienă şcolară, de protecţie a muncii, de protecţie civilă şi de pază contra incendiilor în unitatea de învăţământ și art.21 care face referire la: În exercitarea funcţiei de conducere executivă, directorul are următoarele atribuţii: f) asigură aplicarea şi respectarea normelor de sănătate şi de securitate în muncă”
Cum ar fi sa putem schimba ceva? Cum ar fi sa nu mai fim atat de siguri ca „mie nu mi se poate intampla”?
Este nevoie ca fiecare persoana, cu atat mai mult daca are in grija copii, sa constientizeze ca poate salva o viata in cateva secunde, cu stapanire de sine, curaj si cateva notiuni elementare de prim ajutor!
Sharing is caring!